Få en bedre økonomi du også!

De fleste vet at man kan arve rikdom. Men visste du at det er høy sannsynlighet for å arve en dårlig økonomi?

MER Finans veien til en bedre økonomi

I denne bloggposten skal jeg fortelle litt om min bakgrunn og hvem jeg er. Jeg vil også dele noen tips om hvordan du kan få en bedre økonomi.

Siden dette er min første bloggpost, er det vel på sin plass å introdusere meg selv!

Hei, jeg heter Marius!
Jeg anser meg å være en heldig mann! Jeg har en fantastisk samboer som elsker og støtter meg, og 4 herlige barn som bringer mye glede i hverdagen. I tillegg jobber jeg med det jeg brenner for!

Men det har jo ikke alltid vært sånn!

Dårlig økonomi er arvelig!

Jeg vokste opp på Oslos østkant med min mor!
Hun var alenemor og jobbet som kassearbeider på lokalbutikken. Som lavtlønnet og lavt utdannet, slet hun med å få endene til å møtes.
Vi feiret ofte på lønningsdagen med å kjøpe alt vi hadde råd til og levde et “lavbudsjett-liv” resten av måneden.

Dette var mitt forhold til privatøkonomi; “bruk mens du har og ikke spar”!

Senere i livet lærte jeg at dette var tilnærmet motsatt av hva velstående mennesker gjør. Det vil si de sparer eller investerer pengene sine først, og så bruker de av overskuddet.

Jeg har dedikert mye tid av livet mitt på å lese og forstå hvordan økonomi er arvelig. Og har spesielt fokusert på hvordan økonomisk utsatthet går i arv. 

En av de tingene som har satt størst spor av det jeg har lest og lært, er at barn av lavtlønnede, har vesentlig høyere sannsynlighet for å selv bli lavtlønnet som voksen. I tillegg øker sannsynligheten dersom ens foreldre er aleneforsørger.
Vi nordmenn har mer enn 115 milliarder i ubetalte regninger. Gjelden fortsetter å vokse og hver 20. nordmann har betalingsanmerkning. 

Når man nå vet dette, så var jeg nesten fra fødsel av dømt til å få en dårlig økonomi.

Så hvordan bryter man mønsteret fra å være økonomisk utsatt til å få en finansiell trygghet?

Løvetannbarnet blomstrer!

Når jeg var 22 år ble jeg far til en jente. Jeg var ferdig med videregående skole, og som min mor, jobbet jeg i et lavtlønnet yrke. Med et barn og kostnadene som naturlig følger med, fikk jeg kjent på det å ha en utfordrende økonomi. Igjen, slet jeg med å få endene til å møtes! 

Skulle jeg oppdra min datter under samme økonomiske vilkår som jeg vokste opp?
Skulle mine barn arve min arv; en dårlig økonomisk hverdag?

Dette var brytningspunktet mitt!

Jeg kontaktet et rekrutteringsbyrå og forklarte situasjonen min. Kort tid etter fikk jeg jobb som saksbehandler i et inkassoselskap. Her ble mitt mål å hjelpe mennesker med en økonomisk vanskelig hverdag. Det skal ikke legges skjul på at jeg i tillegg fikk en lønn som vesentlig bedret min økonomiske situasjon.

I 2004 ble jeg tilbudt å jobbe i en av verdens største banker, BNP Paribas. Jeg startet å jobbe som assistent, og en av arbeidsoppgavene mine var å bytte ut og optimalisere et gammelt arkivsystem. Jeg fikk også lære hvordan man produserte lånedokumenter og skrive rutiner for jobbene jeg utførte. Min leder så meg og hjalp meg å forstå bankfaget, og dette er jeg veldig takknemlig for!

Med tiden ble jeg tilbudt rollen som kredittbehandler. Her fikk lære hvordan man kunne gi lån med sikkerhet i eiendom, også kjent som et boliglån.
Her hjalp jeg familier med god økonomi til å få enda bedre økonomi.

I 2010 ble jeg hentet inn for å være med å starte BlueStep bank, dagens markedsledende omstartslånsbank.
Her dedikerte jeg 8 år av mitt liv til å hjelpe mennesker med økonomiske utfordringer. Dette ved å gi et boliglån til å refinansiere dyre lån og inkassogjeld. Dermed reduserte de sine månedlige kostnader, ble kvitt betalingsanmerkninger og unngikk tvangssalg.

Dette var min drivkraft!

Fra korttidsmål til langtids seire 

Det tok meg 25 år å endre mitt økonomiske tankesett, fra korttidsmål til langtids seire!

Ved å lære mine barn verdien av penger, vil det hjelpe de å ha et sunnere forhold til penger. Forhåpentligvis bedre enn hva jeg ble tillært som barn.

En måte jeg har lært mine barn om penger, er å la de selv gå gjennom skapene sine for å se etter hva de trenger av klær. Deretter gikk vi ut på handletur der de fikk kontanter til å kjøpe det de trengte. På denne måten fikk de lære verdien av penger, kjøpe det de hadde behov for og ikke bruke mer penger enn de hadde.

En annen måte er å sammen lage budsjett til deres bursdager, hvor de regner på hvor mye maten koster, drikke og dekorasjon, for deretter å kjøpe inn det man trengte til bursdagen med de pengene man hadde satt av til dette.

Jeg er kjempestolt over at mine barn kontinuerlig har jobbet for å endre deres økonomiske forståelse og holdning. En av de tingene som traff hjertet mitt sterkest, var når min eldste sønn var 8 år og solgte sin Playstation 2 og ga mikrolån til gründere i økonomisk vanskeligstilte land gjennom veldedighetsorganisasjonen Kiva.

Hvordan får man en bedre økonomi?

Visste du at en brus ofte koster mer enn dobbelt så mye på en bensinstasjon enn på butikken?
Hvis vi tar utgangspunkt i at man kjøper en brus i uka som koster tjue kroner mer enn i butikken, så utgjør det mer enn tusen kroner per år.
Tusen kroner er ikke så mye alene, men hvor mange andre tusenlapper kunne man unngått å bruke, og hva vil du heller bruke disse på?

Det finnes flere måter du kan få bedre økonomi, det første er nok å få oversikt over hva du tjener og hva du bruker, og hvilke muligheter du har for å redusere et eventuelt overforbruk.

Her vil vi dele artikler om hvordan du enkelt får oversikt over hva du bruker og hva du tjener, hvordan du kan redusere dine kostnader, øke dine inntekter og hvordan du kan få flere inntektsstrømmer.

 • Hvordan få en bedre økonomi
  • Få oversikt i nettbanken på hva du har brukt penger på denne måneden
  • Regningskonto – overfør når du får lønn, opprett avtalegiro på alle faste regninger og skjul konto i nettbanken
 • Reduser dine kostnader
  • Sjekk om du kan få lavere pris på forsikringene dine
  • Finn best og billigst abonnement på bla. mobilleverandør og strømleverandør
 • Skap nye inntektsstrømmer
  • Getaround – utleie av bilen din og fremleie av andres bil
  • Airbnb – utleie av egen bolig og fremleie av andres bolig
  • Hygglo – her kan du leie ut tingene dine
  • Tise og Finn – selg ting du ikke trenger

Refinansiering med pant i bolig - gjort raskt og enkelt.
Ann. lån 2.000.000,- inkl. etabl. geb. o/25 år. Eff. rente 6,58%. Kostnad 2.009.071,-, totalt 4.009.071,-

mer finans hjelper deg søke boliglån til refinansiering av dyre lån og inkassogjeld

Kontakt oss

Telefon: 48 35 59 95

E-post: kontakt@merfinans.no

Følg oss