Hage på budsjett

Ønsker du deg en flott hage på budsjett? Her har vi samlet de beste tipsene for hvordan du kan få mye hage for lite penger. Se hvordan du kan få hage på budsjett her.

Du kan gjerne finne inspirasjon ved å se på flotte dyre hager i magasiner, Instagram og Pinterest. Har man mye penger, er det en enkel sak å få det like fint. Men husk at mye av det samme er fullt mulig å få til ved å finne tilsvarende alternativer på budsjett, tenke nytt og finne annerledes løsninger. 

Kjøp brukt 

Utstyr og materialer til hage kan være dyrt, og første regel er å kjøpe brukt. Du kan kjøpe det meste brukt, både materialer, stein, byggevarer, hagemøbler, potter, krukker og til og med planter. 

Hagemøbler

Nye hagemøbler kan koste tusenvis av kroner, men dersom du kjøper de på for eksempel finn.no eller andre lignende markedsplasser, kan du få de til en brøkdel av prisen. Noen gir til og med også bort møbler og andre ting mot henting. Enkelte møbler som gis bort eller selges brukt kan være litt slitte, men med et nytt malingsstrøk eller lakk kan de fremstå som ny. Da kan du også velge akkurat den fargen som du selv vil ha. Huske å velge utemaling som er bestandig mot fuktighet, sollys og andre utendørs påkjenninger. Ikke vær redd for å tenke utenfor boksen. Flotte hagemøbler kan også støpes i betong og du kan få til mye fint med gamle kasser, trepaller, bokser eller innemøbler som du ikke lenger har bruk for.

 • Finn brukte møbler eller møbler som gis bort og la de bli som nye med et malingsstrøk
 • Bruk alterativer som trepaller, gamle kasser og innemøbler 
Planter

Du trenger ikke å legge ut mye penger for å få tak i fine planter. I flere hagelag arrangeres det plantebytte, eller du kan bytte stiklinger av planter med venner og kjente. Gå for stauder og planter som kommer igjen år etter år, da slipper du å skaffe deg nye hver sesong. Det kan også være mulig å få vekster fra utbyggere som skal rive gamle hus med hager. Gå ut i naturen og finn vekster som passer fint i hagen. Både furu, bjørk, rogn, bregner, strå, liljekonvall, eføy og bringebær er enkle å finne i norsk natur og er vekster som også gjør seg godt i hagen. 

 • Bytt planter med hagelag, familie eller venner
 • Finn planter i naturen
Krukker

Dersom du skal lage en hage på budsjett, er det unødvendig å bruke penger på å kjøpe dyre krukker. I stedet kan du tenke på andre kreative løsninger. Du kan bruke kurver, murerbaljer eller trekasser. Gamle bildekk kan males i spreke farger og brukes til å plante i. Gamle vaskebaljer passer perfekt for blomster, bare husk god drenering i bunnen. Slike ting har du kanskje allerede stående på loftet eller i kjelleren, eller de kan skaffes for en billig penge. Ved å bruke ting som du allerede har, sparer du ikke bare penger, det er også en fin måte å få ryddet opp i gammelt rot. Dersom du ikke allerede har ting som du kan bruke, kan du gå på loppemarkeder eller søke på finn.no for å finne fine ting å plante i. De svarte plastbøttene som blomsterbutikkene selger snittblomster i gis ofte vekk og passer perfekt til planting. 

 • Det finnes massevis av alternativer til dyre krukker: Bildekk, vaskebaljer, bøtter, trekasser og mye annet. 
 • Bruk ting du allerede har eller skaff deg billige ting på finn.no eller bruktmarkeder
Drenering

Det er unødvendig å bruke penger på lecakuler til drenering. Du kan bruke alt fra kull, knust terrakotta, isopor, kongler, skjell, små steiner og grus. Som dekke over, kan du bruke utslitte håndklær og tekstiler, eller legge dreneringsmassen i gamle nylonstrømper.

Materialer

Materialer kan du få rimelig eller gratis fra rivingsanlegg eller lignende. Mange gir også bort treverk, stein, grus og andre ting som er nødvendige for å anlegge en hage. For best mulig holdbarhet kan det hende at trematerialer trenger litt etterbehandling før de brukes. I stedet for ferdig kjøpt kantstein kan du plukke steiner og skjell fra stranden eller bruke fine alternativer som kongler og greier. 

Gjerder

Flotte gjerder kan du bygge og sette sammen selv av steiner, pinner eller andre materialer. Selv om hjemmelagde gjerder ofte ikke blir like strømlinjeformede som de du får ferdig kjøpt i butikken, kan et litt mer rufsete uttrykk gi hagen din særpreg og mer sjarm. 

Gjør mest mulig selv

Det kan lønne seg å være litt handy. Da slipper du å bruke penger på håndverkere. Det kan ta lengre tid å gjøre ting selv, og kanskje må du lære deg noen nye ferdigheter, men det er også en god tilfredsstillelse i å bygge og forme noe helt på egen hånd. 

Lag din egen jord

Det er mange grunner til å lage sin egen kompost. Det er mye billigere enn å kjøpe ferdig plantejord, det skaper godt mikroliv og er miljøvennlig. Samtidig blir du kvitt mye kjøkkenavfall.

Dyrk maten din selv

Ikke bare er det billigere å dyrke maten selv enn å kjøpe den på butikken, men måltidet smaker også ekstra godt når tomatene, potetene og løken kommer fra egen hage. De siste årene har det blitt veldig trendy å dyrke selv, også for de som bor i tettbygde strøk og byer. Skaff deg matvekster som overlever norsk vinter, for eksempel mynte og gressløk som kommer tilbake år etter år. Du kan også investere i et rimelig drivhus for å dyrke andre typer planter og forlenge vekstsesongen. Mange matplanter er svært dekorative i seg selv med vakre blomster eller fargerike blader som pynter opp i hagen. Eksempler på vakre matplanter er villkirsebær, epletrær og nyper.

Slik får du hage på budsjett:

 • Bruk det du allerede har eller kjøp brukt
 • Se etter ting som gis bort
 • Bytt planter og materialer med familie og venner
 • Med litt kreativitet og et malingsstrøk, kan gammelt skrot bli til fine hagemøbler og krukker
 • Dyrk maten din selv

Refinansiering med pant i bolig - gjort raskt og enkelt.
Ann. lån 2.000.000,- inkl. etabl. geb. o/25 år. Eff. rente 6,58%. Kostnad 2.009.071,-, totalt 4.009.071,-

mer finans hjelper deg søke boliglån til refinansiering av dyre lån og inkassogjeld

Kontakt oss

Telefon: 48 35 59 95

E-post: kontakt@merfinans.no

Følg oss