Lev nøysomt

Lev nøysomt – det kan være nøkkelen til en bedre økonomisk hverdag. Et nøysomt liv betyr ikke å kutte ut alle ting som du har lyst å kjøpe eller gjøre, eller å være gjerrig. Ved å prioritere litt smartere og gjøre bevisste valg kan du heller få mye mer ut av de samme pengene. 

Å redusere kostnader er nøkkelen til å frigjøre tid og penger

I denne artikkelen går vi igjennom noen punkter som kan gjøre deg mer bevisst på hva du bruker pengene dine på og hvordan du kan spare mye penger med enkle grep. 

Du trenger ikke alltid den dyreste modellen

Du tenker kanskje noen ganger at kun det dyreste er godt nok, men dette stemmer ikke alltid. Mange ender opp med å kjøpe dyre produkter med langt flere funksjoner enn det de trenger. Det er ikke nødvendigvis slik at en TV som koster 20.000 kroner er fire ganger så god som en modell til 5.000 kroner. I stedet for automatisk å gå etter de dyrere produktene, bruk heller litt tid på å kartlegge hvilke funksjoner du trenger og velg en modell som gir deg akkurat det du trenger. Når du har bestemt deg for modell, bør du sammenligne pris i flere butikker. En prissammenligningstjeneste som prisjakt eller prisguiden gjør det enklere å finne den laveste prisen. 

Daglige forbrukskostnader

Mange tror de bruker mindre enn de egentlig gjør på hverdagslig forbruk og såkalt hverdagsluksus. Med dette mener vi utgifter til mat, klær, husholdning, interiør, resturantbesøk og lignende. Med noen enkle grep kan man redusere mange av de små utgiftene som over tid utgjør ganske store summer.

 • Dropp kaffen på farten. Drikker du en kjøpekaffe til 40 kroner på vei til jobben hver dag, utgjør dette 1.000 kroner per måned og hele 12.000 kroner på et år. Drikk kaffen før du går hjemmefra eller vent til du kommer på jobb og benytt kaffemaskinen der. 
 • Det samme gjelder for mat på farten. En vellaget matpakke kan være like god og vil spare deg for mye penger over tid. 
 • Drikk springvann i stedet for flaskevann. Ha gjerne en tom flaske tilgjengelig som du kan fylle opp når du skal på farten. 
 • Kjøp inn større kvanta av holdbare varer på tilbud. 
 • Mange butikker selger ferskvarer med nærstående utløpsdato til sterkt reduserte priser. Slik kan du kjøpe dagens lunsj eller middag til 30%, 40%, 50% rabatt eller mer. Mange varer, som for eksempel egg eller melk, er ofte like god å bruke lenge etter utløpsdatoen. 

SIFO har laget et referansebudsjett som viser hvor mye et normalt, men nøysomt forbruk bør utgjøre hver måned. Du kan også se på hva som er normale livsoppholdssatser 2022. Dersom ditt forbruk avviker mye fra disse beløpene, bør du ta en gjennomgang av din egen økonomi for å se hva du bruker penger på og hvor du kan stramme inn. Gå igjennom kontoutskriften din fra de siste 2-3 månedene for å se hva du har brukt penger på.

Forsikring, bank og strøm

Utgifter til forsikring, bank og strøm og andre faste tjenesteleverandører er lett å glemme da man gjerne har inngått en løpende avtale med en bank eller et selskap som trekker pengene fra lønnskontoen hver måned. Derfor kan det være lurt å ta en gjennomgang av disse avtalene minst et par ganger i året. Dette bør du gjøre for å finne ut om du betaler mer enn du må. Selv om du i utgangspunktet inngikk en god avtale, endrer markedsforholdene seg raskt slik at du etter en tid kanskje kan få en bedre pris hos en annen bank eller et annet selskap. Innhent gjerne tilbud fra flere forsikringsselskaper, banker og strømleverandører og sammenlign disse med avtalene du har i dag. Dersom din leverandør ikke er villig til å matche et bedre tilbud, er det ingenting i veien for å bytte selskap. Dette kan spare deg for mye penger.

Nedbetaling og refinansiering av lån

Når det gjelder bank spesifikt bør du betale ned de dyreste lånene først, samt gjeld med betalingsanmerkning. Du kan også spare mye penger på refinansiering av dyre lån ved å slå de sammen til ett større lån eller bake de inn i boliglånet. Da vil du ikke bare få lavere rente, men også spare penger på færre månedlige innbetalingsgebyrer. Du får også en ryddigere økonomi med færre kreditorer å forholde deg til. Har du krav som har gått til inkasso eller som har betalingsanmerkninger, bør du raskest mulig rydde opp i disse enten ved å innfri lånene eller ved å søke om et omstartslån med betalingsanmerkning.

Gjør tingene selv

Mange typer reparasjoner og utbedringer kan du gjøre selv i stedet for å leie inn dyre fagfolk. Før du går i gang bør du imidlertid sjekke hva du har lov til å gjøre selv og når du må kontakte profesjonelle. 

 • Når det gjelder elektrisitet kan du blant annet skifte deksel på stikkontakter, koblingsbokser og brytere. Du kan også koble til og reparere lamper og enkelte elektriske apparater med bevegelige ledninger. Arbeid knyttet til ledninger og koblinger inne i vegger og varmekabler har du ikke lov å gjøre selv. 
 • Når det kommer til bil kan du gjøre mye overhaling selv uten at det går ut over bilens garanti. Dette inkluderer blant annet skifting av lyspærer, ettersjekking av lufftrykk i dekkene, utskifting av bremseklosser, bytting av diverse slanger og filtere samt etterfylling av bremsevæske, kjølevæske, spylervæske og olje. Det anbefales å følge bilens instruksjonsbok nøye. 
 • Oppstaking av tette vasker og tett toalett – se video her.
 • Du kan skifte og legge gulv selv – se video her.
 • Anlegg av egen hage. Les også vår artikkel om hage på budsjett

Reduser dine reisekostnader 

 • Du kan spare reisekostnader på å bo nærmere jobben. Dersom jobben din er langt unna der du bor, kan du vurdere å flytte nærmere jobben eller endre til en jobb som er næmere der du bor.  
 • Et alternativ til å eie egen bil er å bruke sykkel, gå eller benytte seg av diverse bildelingskonsepter som for eksempel Getaround og Bilkollektivet.

Emner: Lev nøysomt, økonomitips, hverdagsluksus, forbruk, lev nøysomt i hverdagen, sparetips, lev nøysomt på budsjett

Refinansiering med pant i bolig - gjort raskt og enkelt.
Refinansiering med pant i bolig fra 8,55 % Effektiv rente ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr. 2.622.146,-
Totalt: kr. 4.622.146,- Etableringsgebyr 2 - 4%, rente fastsettes individuelt.

*Renten på lån bestemmes på bakgrunn av søkers økonomiske situasjon.

Kontakt oss

Telefon: 23 20 20 23

E-post: post@aifinans.no