Livsoppholdssatser 2022

I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over livsoppholdssatser som er anbefalt ut fra et normalt, men nøysomt forbruk. Vi gir deg en enkel steg-for-steg guide for å se om ditt forbruk avviker mye fra det som er normalt ut fra din alder, livssituasjon og inntekt. MER Finans viser deg også grep du kan ta for å redusere dine utgifter, blant annet hjelpe deg søke boliglån for å få lavere månedlige kostnader.

SØK NÅ

Livsoppholdssatser 2022: 

Standardsatsene for livsopphold tar utgangspunkt i hva det koster å leve på et akseptabelt forbruksnivå ut fra blant annet alder, type husholdning, inntekt og antall kjøretøy man har. Begrepet akseptabelt forbruksnivå referer til et forbruk som godtas og er vanlig for folk flest med en normal inntekt. Satsene oppdateres hvert år ved å justere fjorårets priser etter konsumprisindeksen.

Utgiftene deles inn i individspesifikke utgifter og husholdningsspesifikke utgifter. 

  • De individspesifikke utgiftene omfatter mat og drikke, klær og sko, lek og mediebruk, personlig pleie, kollektive reiser og spedbarnsutstyr. 
  • De husholdningsspesifikke utgiftene omfatter andre dagligvarer, husholdningsartikler, mediebruk og fritid, møbler, barnehage, bilkostnader og aktivitetsskole. 

Satsene omfatter ikke alle utgifter som en person eller en familie kan ha, som eksempelvis utgifter til ferie, bolig, gaver, spesifikke helsetjenester og utgifter til spesielle hobbyer eller aktiviteter.

Livsoppholdssatser – slik sjekker du ditt forbruk og setter opp budsjett

  • Gå inn på budsjettkalkulatoren
  • Skriv inn ditt kjønn, din alder, brutto årsinntekt og oppgi antall biler i husstanden
  • På resultatsiden kan du se hva som er et normalt forbruk på ulike poster ut fra opplysningene du har oppgitt.  
  • Utgiftene deles inn i individspesifikke utgifter og husholdningsspesifikke utgifter. Det er lagt til grunn kjøp av varer og tjenester av normalt god kvalitet. 
  • Du får ikke en full oversikt over alle utgifter som en person eller en familie kan ha, som eksempelvis utgifter til ferie, bolig, gaver, spesifikke helsetjenester og utgifter til spesielle hobbyer eller interesser.

Slik sammenligner du ditt eget forbruk med normalforbruket

  • For å finne ut hvor mye du bruker på de ulike postene er det enklest å ta utgangspunkt i kontoutskriftene for de siste månedene. 
  • Husk å ta med utskrifter fra alle kontoer og kredittkort som du bruker. 
  • Plasser de ulike utgiftene på de ulike utgiftskategoriene og summer. Flere banker gir deg muligheten til å eksportere kontoutskriften ut i excel-format. Slik blir det enklere å summere sammen tallene.
  • Summene du får gir deg en oversikt over hvor mye du bruker på de ulike kategoriene. Sammenlign dette med referansebudsjettet for å se om du bruker mer eller mindre enn det som er normalt og anbefalt. 

Bruker du mer enn det som er anbefalt?

Dersom du bruker mer enn det som er anbefalt på en eller flere poster bør du gå spesielt gjennom disse for å se hva du bruker penger på og hvor du kan redusere dine utgifter. Dette gjelder spesielt dersom du er i en sårbar økonomisk situasjon. Videre er det anbefalt å sette av noen penger på en bufferkonto for å være bedre stilt dersom en større uventet utgift skulle dukke opp. For å kunne spare på en bufferkonto, må du redusere noen av dine andre utgifter en periode. Nedenfor går vi igjennom noen av postene og gir deg noen forslag til hvordan du kan spare penger:

Sparetips

  • Mat og drikke. Alle må bruke penger på mat og drikke, men ved å ta noen enkle grep i hverdagen kan du redusere utgiftene. Ved for eksempel å droppe å kjøpe kaffe eller mat på farten kan du spare betydelige summer over tid. Lag en fristende nistepakke både til deg selv og barna. Kjøp inn i større kvanta når det er tilbud på varer som er holdbare. Mange butikker selger ferskvarer som snart går ut på dato. Disse varene er ofte mye nedsatt i pris, og her kan du kjøpe dagens lunsj eller middag med stor rabatt. Mange produkter, som for eksempel egg og melk, kan holde seg gode lenge etter utløpsdatoen. 
  • Klær og sko. Ikke kjøp mer klær enn du trenger, og når du har behov for noe nytt, kjøp det på salg. Reparasjon av klær, gjenbruk og kjøp i bruktbutikker en en populær trend som er bra for både lommeboken og miljøet.
  • Utgifter til daglige reisekostnader og bil. Reduser bruk av egen bil ved å reise kollektivt, gå, sykle eller på diverse bildelingsordninger som for eksempel Getaround og bilkollektivet. Dersom du kan kvitte deg helt med bilen, vil det spare deg for store årlige utgifter. 
  • Møbler og interiør. Du kan finne det meste til hjemmet på markedsplasser som finn.no og andre lignende tjenester. Mange ting gis til og med bort helt gratis. 
  • Andre sparetips. Når du skal ut å reise kan du finne billigere overnattingsalternativer på Airbnb eller tjene gode penger på å leie ut egen bolig ved å leie ut på Airbnb. Mange reparasjoner og praktiske ting i hjemmet kan du gjøre selv. I denne artikkelen om å leve nøysomt skriver vi mer om dette. Her kan du også finne linker til diverse instruksjonsvideoer. Du finner også informasjon om hvordan du kan spare gode penger på forsikring, bank og strøm og refinansiering av lån. 
  • Har du dyre lån og kreditter? Da bør du raskest mulig innfri eller refinansiere disse slik at du får lavere låneutgifter. Har du lån som har gått til inkasso, haster det å få ryddet opp i disse lånene først. Her kan du lese mer om omstartslån med inkasso. Vi i MER Finans kan også hjelpe deg med å refinansiere dine dyre lån, bli kvitt betalingsanmerkning og utlegg, samt å forhindre tvangssalg.
SØK NÅ

Til slutt, sett opp et budsjett og hold deg innenfor dette. I tillegg til å gi deg bedre økonomisk styring, vil et budsjett gi deg følelsen av kontroll. Slik reduserer du økonomiske bekymringer. 

Hva brukes livsoppholdssatser til? 

Livsoppholdssatser brukes blant annet i det offentlige for å fastsette størrelsen på ulike økonomiske overføringer til husholdninger. Også privatpersoner kan ha god nytte av å bruke satsene for å sette opp et eget budsjett og for å se om forbruket man har avviker mye fra det som er vanlig. Dersom du har et høyere forbruk enn det som er normalt ut fra din alder og inntekt, bør du se hvor du kan stramme inn. 

Her kan du sjekke standardbudsjettet.

Hvordan beregnes satsene?

Satsene utarbeides på grunnlag av flere statistikker og prismålinger. Varene og tjenestene som ligger til grunn for satsene holder et alminnelig bra kvalitetsnivå.

Refinansiering med pant i bolig - gjort raskt og enkelt.
Ann. lån 2.000.000,- inkl. etabl. geb. o/25 år. Eff. rente 6,58%. Kostnad 2.009.071,-, totalt 4.009.071,-

mer finans hjelper deg søke boliglån til refinansiering av dyre lån og inkassogjeld

Kontakt oss

Telefon: 48 35 59 95

E-post: kontakt@merfinans.no

Følg oss