Vi nordmenn har tradisjon for å ta en anstendig vårrengjøring hjemme. Da rydder og vasker vi i skuffer og skap. Vi klipper hekken og våre trær, og kvitter oss med det vi ikke trenger. Burde vi ikke også ta en økonomisk vårrengjøring, og få oversikt over hva vi har og kvitte oss med det vi ikke trenger?
5 enkle trinn til en bedre økonomisk hverdag
Få økonomisk oversikt
Når du skal vårrengjøre må du få oversikt over hva som skal gjøres og om du har utstyr til å utføre dette. Det samme må man gjøre når man skal ha en økonomisk vårrengjøring.
Dette er heldigvis enklere enn man tror! I alle fall hvis du vet hvordan du skal gjøre det.
De fleste nettbanker har et slags oversiktspanel der du kan se hva du bruker penger på. Her får du oversikt over hvor mye penger du tjener, hvor mye penger du bruker og hva du bruker pengene på. Ved å ha denne økonomiske oversikten er det enklere å se om du bruker pengene dine riktig, eller om det er muligheter for å redusere unødvendig forbruk (kvitte deg med det du ikke trenger). Se også på hva som er normale livsoppholdssatser. Dersom ditt forbruk avviker vesentlig fra disse, bør du ta grep.
Når du har sett gjennom økonomien din, så kan det hende du finner ting du ønsker å slutte å kjøpe, eller en kjøpsvane du ønsker å endre. Det kan eksempelvis være å slutte å handle på bensinstasjonen fordi prisene der er mye høyere enn butikken som er litt lenger unna.
Et viktig grep når du gjør en økonomisk vårrengjøring er å få kontroll på dine faste utgifter. Dette kan være husleie, lånekostnader, strømregninger, mobilabonnement osv. I oversiktspanelet i nettbanken vil dine faste utgifter vises. I noen tilfeller må man hjelpe appen litt, ved å kategorisere noen utgifter.
Økonomisk oversikt med «pengebruk» i DnB appen
Jeg bruker denne appen og den gir meg økonomisk oversikt hele måneden, og bidrar til at jeg bruker pengene mine «riktig», det vil si på den måten jeg har planlagt å bruke de.
Opprett en regningskonto
Når du har fått økonomisk oversikt og vet summen av dine faste utgifter, så er neste steg å opprette en regningskonto.
Dette kan du gjøre i nettbanken. Ta kontakt med banken din dersom du er usikker på hvordan dette gjøres, så vil de hjelpe deg.
Legg deretter inn et fast trekk fra din lønnskonto til din regningskonto. Trekkdato skal være samme dato som du får lønn. Beløpet du overfører vil være summen av dine faste utgifter, eller hvis du har mulighet så overføre litt ekstra så bygger du opp en buffer til uforutsette utgifter.
Bruk avtalegiro
Betal regningene dine til forfall og du slipper å godkjenne betalingene hver gang. På denne måten unngår du forsinkelsesrenter, purregebyr og inkasso.
Tjen penger på det du eier
Lei ut et rom på AirBnB, bilen på Nabobil eller verktøy og ting på Hygglo.
Selg det du ikke trenger og kjøp brukt
Ta en ryddesjau i skuffer og skap. Alle har noe de ikke trenger mer, og her er det penger å tjene. Vil du ha noe nytt er det lurt å sjekke på for eksempel FINN.no og/eller Tise først. Det er masse penger å spare på å kjøpe sykkelen, sofaen eller utemøblene brukt.