Utleggstrekk i feriepenger – alt du må vite

Med stigende renter og økte levekostnader kan flere oppleve at de ikke klarer å betale lån og regninger. Dersom du ikke betaler, går kravene til inkasso. Om du fremdeles ikke gjør opp for deg i løpet av inkassoprosessen kan kravene mot deg bli sendt til namsmannen for tvangsinndriving. Da risikerer du å få lønnstrekk, også kalt utleggstrekk. I denne artikkelen forklarer vi hva utleggstrekk i feriepenger er, hvilke beløp som trekkes og hvordan du kan stoppe lønnstrekk. Vi forklarer også hvilke regler som gjelder for lønnstrekk og feriepenger. 

Har du fått lønnstrekk som du ønsker å bli kvitt? MER Finans kan hjelpe. Send oss en uforpliktende søknad, og vi kommer tilbake til den innen kort tid. 

SØK NÅ

Hva er lønnstrekk? 

Lønnstrekk, som også kalles utleggstrekk, er et resultat av at namsmannen, NAV, Statens Innkrevingssentral eller Skatteetaten har bestemt at det skal trekkes et pengebeløp direkte fra din inntekt for å innfri gjeld som du har pådratt deg. Det kan trekkes penger fra flere typer inntekter, både lønn, feriepenger, pensjon og trygd. Dersom du har faste lønnsutbetalinger, kan namsmannen pålegge din arbeidsgiver å foreta trekk i lønnsutbetalingene. 

Hvilket beløpet trekkes ved lønnstrekk?

Hvor mye som som trekkes er avhengig av flere faktorer, som din totale inntekter og utgifter. Du skal imidlertid ha nok midler til såkalt “livsopphold”, som er en standard sum som tar utgangspunkt i hva det koster å leve på et nøkternt, men akseptabelt forbruksnivå. Du kan lese mer om livsoppholdssatser her: Livsoppholdssatser 2023

Utleggstrekk i feriepenger

I Norge får arbeidstakere utbetalt feriepenger i stedet for vanlig lønn i feriepengemåneden, som oftest i  juni. Feriepengene er en prosentandel av inntekten som du har opptjent året før. Feriepengene skal sikre at du som arbeidstaker har inntekt også i ferieperioden. I feriepengemåneden vil du altså motta feriepenger som er opptjent fra forrige år i stedet for den vanlige månedslønnen. 

Mange lurer på om feriepenger er omfattet av lønnstrekk. Det korte svaret er ja. Feriepenger er også regnet som inntekt og er derfor omfattet lønnstrekk. 

Lønnstrekk betyr ikke nødvendigvis at gjelden reduseres

Dersom flere kreditorer krever lønnstrekk, kan det skje at du ikke har nok penger igjen etter “livsopphold” til å betale alle samtidig. I slike tilfeller går pengene til kreditorene med høyest prioritet (for eksempel staten) og deretter til den kreditoren som meldte seg først. Da vil renta fortsette å løpe på gjelden til kreditorene som du ikke betaler noe til. Da vil gjelden vokse seg større.

Kan lønnstrekk stoppes?

Den eneste måten å stoppe utleggstrekk på er å innfri kravene som du skylder. Dersom du ikke har midler tilgjengelig umiddelbart, er det en mulighet å refinansiere. Dersom du kan stille din egen eller en annens bolig som sikkerhet, kan du samle gjelden din i et nytt lån. Slik får du innfridd kravene mot deg og du kan få et nytt lån med en tilbakebetalingstid tilpasset din økonomiske situasjon. MER Finans kan hjelpe deg med dette. Send oss en uforpliktende søknad, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid

SØK NÅ

Ved å refinansiere får du en lavere rente, og med et lån med lengre løpetid får du også lavere månedlige lånekostnader. Slik får du kontroll over økonomien. Dersom du overholder dine forpliktelser og betaler jevnt og trutt på refinanseringslånet, kan du etter en stund refinansiere enda en gang og få enda bedre betingelser. 

Varighet av lønnstrekk

Varigheten av lønnstrekket avhenger av hvor mye gjeld du har og din tilbakebetalingsevne.. Tvangstrekk kan imidlertid ikke illegges i mer enn 24 måneder av gangen, og man kan kun ha ett lønnstrekk.

Ofte stilte spørsmål om feriepenger og lønnstrekk:

Er lønnstrekk av feriepenger og utleggstrekk i feriepenger det samme?

Ja, det er ingen forskjell på disse to begrepene, det er bare to forskjellige ord som beskriver samme prosess, nemlig at det trekkes penger av dine feriepengeutbetaling for å betale gjeld.

Er feriepenger grunnlag for utleggstrekk?

Ja, feriepenger er skattbar inntekt og utleggstrekk omfatter derfor også feriepengeutbetalingen.

Hva betyr utleggstrekk i feriepenger?

Utleggstrekk i feriepenger betyr at det trekkes en bestemt sum av feriepengene som går til å betale gjeld som du skylder.


Emner: Utleggstrekk feriepenger, lønnstrekk feriepenger, feriepenger og lønnstrekk

Refinansiering med pant i bolig - gjort raskt og enkelt.
Ann. lån 2.000.000,- inkl. etabl. geb. o/25 år. Eff. rente 6,58%. Kostnad 2.009.071,-, totalt 4.009.071,-

mer finans hjelper deg søke boliglån til refinansiering av dyre lån og inkassogjeld

Kontakt oss

Telefon: 48 35 59 95

E-post: kontakt@merfinans.no

Følg oss