I denne artikkelen forklarer vi alt om å flippe bolig, hvem det passer for, hvordan du gjør det og hvordan du kan skaffe kapitalen og få lån til å flippe bolig. Vi gir deg også noen generelle tips for å unngå fallgruvene. Dersom du trenger kapital, kan vi i MER Finans hjelpe deg med ulike løsninger.
Hva er boligflipping?
Boligflipping er å kjøpe en bolig, for så å selge den videre med fortjeneste. Du kan for eksempel kjøpe en bolig for 2.000.000 og selge den videre for 3.000.000. Med de riktige forutsetningene kan du tjene svært gode penger på å kjøpe og selge boliger videre med fortjeneste.
Hvordan flippe boliger?
Skal du flippe bolig må du sørge for at boligen får en verdistigning. Noen ganger vil verdien av en bolig eller eiendom stige av seg selv på grunn av prisstigningen i markedet. De siste årene har boligprisene i Norge steget mye, noe som har gjort det mulig å kjøpe og selge bolig med fortjeneste uten å foreta seg noe spesielt.
For å øke verdien av en bolig kan man også gjøre ulike grep. Det kan være å pusse opp objektet, bygge ut eller sette opp ekstra vegger slik at for eksempel en 3 roms får et ekstra soverom og kan selges dyrere. Merk at du i mange tilfeller må søke om tillatelse for å gjøre større endringer, spesielt når gjelder utvendige påbygg eller utvidelser.
Noen ganger kan man komme over boliger i markedet som selges billigere av ulike årsaker. Det kan være at bildene i annonsen er dårlig, tvangssalg eller at selger av andre årsaker har måttet selge boligen raskt eller at timingen var dårlig.
Slik kan verdien av boligen økes:
- Generell prisstigning.
- Oppussing og påbygging / utbygging / større endringer av objektet.
Bolig flipping av oppussingsobjekter
Skal du investere i et oppussingobjekt for å gjøre endringer og selge med fortjeneste, er det en rekke punkter du bør være spesielt oppmerksom på, her er noen av de viktigste:
- Sjekk alltid alderen på boligen.
- Alder og tilstand på røropplegg.
- Har det elektriske anlegget nok kapasitet eller må det en oppgradering til?
- Tilstand og alder på vinduer og bekledning.
- Isolasjon.
- Fuktskader, råte og lignende.
- Hvilke tillatelser du må ha og andre krav for å gjøre utbedringer.
Dersom det må gjøres utbedringer knyttet til disse punktene, må du beregne betydelige kostnader.
Kostnader knyttet til å flippe bolig og leiligheter
I tillegg til kostnader til oppussing og andre oppgraderinger, påløper det også finansieringskostnader og betydelige kostnader knyttet til kjøps- og salgsprosessen. Mens du eier boligen, må du betale blant annet kommunale avgifter, strøm, eventuelle fellesutgifter, forsikringer og eventuelt boligskatt. Du må altså ha god oversikt over alle kostnader som er knyttet til prosjektet. Får du ikke dekket alle kostnadene du har hatt, vil du bli sittende igjen med tap.
Kostnader knyttet til å flippe leilighet og bolig:
- Kjøps- og salgskostnad
- Skatt på gevinst
- Kostnader til oppussing / utbygging / utbedring
- Kommunale avgifter
- Forsikringer
- Strøm
- Boligskatt
- Fellesutgifter
- Finansieringskostnader
Er boligflipping lovlig?
Ja, det er lov å kjøpe og selge boliger med fortjeneste i Norge.
Hvem passer flipping av boliger for?
Flipping av eiendom passer spesielt godt for deg som er praktisk anlagt eller håndverker. Da kan du gjøre mye av arbeidet selv og sparer penger på selve oppussingen. Målet er å skape en ettertraktet bolig som kjøpere vil flytte rett inn i. Det kan være nyttig å være oppdatert på interiørtrender og velge materialer og innredning som er populære i markedet.
For å lykkes med å flippe boliger må du sette deg godt inn i markedet du ønsker å investere i. Se hva tilsvarende boliger blir solgt for og hvor ofte. Se også om du kan finne nyoppussede boliger og se hva de tidligere ble solgt for som oppussingsobjekt. Flipping av leiligheter og boliger krever både god timing og planlegging.
Det å kjøpe en bolig kun med mål om å selge den videre med fortjeneste kan være risikabelt. Dersom du ikke får solgt til den riktige prisen kan du sitte igjen med store tap. Selv om prisene i boligmarkedet har steget mye de siste årene kan dette snu.
Du må også ha egenkapitalen som kreves for å kjøpe boligen. Lengre ned i artikkelen gir vi deg noen forslag til mulige finansieringsmetoder.
Flipping av bolig passer for:
- Personer som er praktisk anlagt eller håndverker
- Deg som har greie på trender innen interiør
- Du må ha god greie på boligmarkedet
- Du må kunne stille med egenkapitalen som kreves
- Personer med risikovilje
Kapital og lån til boligflipping
Å kjøpe boliger krever en god del kapital, spesielt i de populære områdene. Når du kjøper en bolig som privatperson, må du stille med minimum 15% i egenkapital, og hvor mye lån du kan få vil avhenge av din inntekt. Her er noen alternativer for å finansiere boligflipping:
- Dersom du allerede eier bolig og har ledig lånekapasitet i boligen, kan du hente ut nødvendig egenkapital med et rammelån
- Låne inntil 85% av boligens verdi. Dette krever at du har inntekt nok til at din totale gjeld ikke overstiger 5 ganger inntekten.
- MER Finans tilbyr ulike finansieringsløsninger. Kontakt oss for å se hvilke muligheter som finnes for deg.
Flippe bolig skatt
Gevinst ved salg av bolig og fast eiendom er i utgangspunktet skattepliktig og beskattes som kapitalinntekt med 22%. Det kan tilkomme skatt utover dette. Har du derimot mulighet til å bo i objektet i mer enn et år, slipper du å skatte av det du tjener på boligsalget, som gjør det ekstra lønnsomt. Se Skatteetaten for mer info om skatt på salg av bolig. Dersom du har lyst å komme i gang med boligflipping er det derfor et godt valg å starte med en bolig hvor du kan ha bostedsadresse i minimum et år. Det er enklest å komme i gang med små eller mellomstore leiligheter. Taper du på salg av fast eiendom kan dette føres til fradrag i tilfeller hvor eventuell gevinst hadde vært skattepliktig. Salg av tomt er alltid skattepliktig. Se også vår artikkel: Restskatt – slik betaler du den
Flippe bolig skatt:
- Gevinst ved salg av bolig er utgangspunktet skattepliktig
- Skattesatsen er 22%
- Bor du boligen minimum et år, slipper du skatt på fortjeneste
Emner: Bolig flipping, kjøp og salg av bolig, flippe leiligheter, flipping av leiligheter, flippe bolig skatt, flippe leilighet