Restskatt – slik betaler du den

Restskatt er et betalingskrav fra Skatteetaten. Restskatt får du hvis du har betalt for lite skatt basert på din inntekt og dine fradrag. I 2022 fikk nær én million nordmenn restskatt, også kalt «baksmell». Det er for tidlig å si hvor mange som fikk restskatt for skatteåret 2023.
Vi samarbeider med banker som tilbyr boliglån til refinansiering av restskatt selv om denne er forfalt.
Tjenesten er gratis.

SØK NÅ

Når må restskatt betales? 

Dersom skatteoppgjøret mottas mellom april og juni forfaller restskatten 20. august. Restskatt over kr 1000 deles automatisk i 2 fakturaer. Fristen for betaling av disse er 20. august og 24. September. Hvis du betaler innen fristen 31. mai slipper du renter på restskatten.

Hva skjer om restskatten ikke betales?

Hvis restskatten ikke betales innen fristen, påløper det forsinkelsesrenter. Dersom restskatten fremdeles ikke blir betalt, vil skatteetaten kreve pengene inn ved trekk i lønn eller andre inntekter, utleggsforretning, tvangssalg, konkursbegjæring eller motregning. 

Restskatt og betalingsanmerkninger

Gebyrer og betalingsanmerkning må påregnes dersom et eller flere av disse tiltakene iverksettes. Dersom du får en betalingsanmerkning, kan du få vanskeligheter med å få lån, kjøpe basis tjenester som for eksempel mobil, strøm og forsikringer, og du kan også få problemer på leiemarkedet og når du skal søke jobb. 

Hva kan du gjøre for å bli kvitt restskatt?

Det beste er selvfølgelig å betale restskatten ved forfall. Har du penger oppspart, bør du bruke disse midlene til å betale restskatten. Dersom du ikke har mulighet til å betale hele beløpet ved forfall, har du følgende muligheter:

  • Betalingsavtale med Skatteetaten
  • Be om avdragsfrihet på boliglånet
  • Skape nye inntektsstrømmer
  • Kontakt MER Finans for boliglån til å betale restskatt
SØK NÅ

Betalingsavtale med skatteetaten

Skatteetaten har som hovedregel at skatt og avgifter skal betales til angitt frist. Dersom du ikke har mulighet til å betale hele eller deler av restskatten bør du kontakte skatteetaten for å se om de kan hjelpe deg med en betalingsavtale, for eksempel i form av betalingsutsettelse eller en avdragsordning. 

Det er imidlertid strenge vilkår for å få en slik ordning. Du må blant annet sende inn et forslag til en betalingsplan, du kan ikke ha penger til overs etter dokumenterte utgifter til livsopphold og dersom du søker grunnet alvorlig sykdom, arbeidsledighet, dødsfall eller samlivsbrudd, må du dokumentere dette. 

Be om avdragsfrihet på boliglånet.

Dersom du har boliglån, kan du søke banken om avdragsfrihet for en begrenset periode. De ekstra pengene du ikke betaler på boliglånet, kan du bruke til å innfri restskatten. De ulike bankene kan ha forskjellige krav for å innvilge avdragsfrihet, for eksempel at belåningen må være mindre enn 60%. Søknad om avdragsfrihet innvilges som regel etter individuell gjennomgang. Dersom du har ledig verdi i boligen, kan du også låne opp i boligen for å betale kravene. Dette er en form for refinansiering som er mer gunstig enn å ta opp for eksempel dyre forbrukslån.

Skap nye inntektsstrømmer

Får du ikke til en betalingsavtale med Skatteetaten eller avdragsfrihet på boliglånet, må du være kreativ og finne andre løsninger. Her er noen forslag til hvordan du kan skape nye inntekter på relativt kort varsel: 

Getaround – Getaround er en nettbasert bildelingstjeneste som forbinder sjåfører som trenger å reservere biler med bileiere som deler bilene sine mot betaling. Her kan du leie ut bilen din eller fremleie andres bil.

Airbnb – utleie av egen bolig eller fremleie av andres bolig. Du kan også leie ut andre ting enn bolig på Airbnb, som for eksempel båten, hytta, bobilen, et gjesterom eller en hybel i boligen din. Du kan leie ut både kortere og lengre periode, og du kan for eksempel leie ut hele boligen din dersom du reiser bort for en periode. Les mer om utleie på Airbnb her.

Hygglo – her kan du leie ut tingene dine, for eksempel verktøy, båt, elektronikk, fritidsartikler og mye annet. 

Tise og Finn – selge ting du ikke trenger. De fleste har ting liggende som de sjelden eller aldri bruker. Ved å legge disse ut på tjenester som Tise eller Finn kan du raskt tjene noen tusenlapper. 

Kontakt MER Finans

MER Finans samarbeider med banker som tilbyr boliglån til refinansiering av restskatt selv om denne er forfalt. Vi hjelper deg også med å søke boliglån til refinansiering av dyre lån og inkassogjeld. På denne måten kan du få frigjort kapital slik at du får betalt restskatten. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

SØK NÅ

Hvordan unngå restskatt

Den beste måten å unngå restskatt, er å sørge for at du betaler nok skatt i løpet av inntektsåret. Du bør jevnlig sjekke om skatteprosenten du betaler står i forhold til inntekten du kommer til å ha. Dersom du har gått opp i lønn eller fått ekstra inntekter i løpet av året, bør du endre ditt skattekort her. Husk også at det skal betales skatt av en rekke andre inntekter, som for eksempel leieinntekter, utbytte, renteinntekter og på gevinst knyttet til aksjesalg, kryptovaluta eller andre verdipapirer. Mange glemmer disse ekstra postene og får derfor skattesmell.  

Hvordan betale restskatten

Du kan inngå e-faktura avtale med skatteetaten om innbetaling av skatt. Restskatten kan også betales på skatteetaten sine sider dersom du er elektronisk bruker. Du må ha norsk fødselsnummer eller d-nummer. Bruk kontonummeret og KID-nummeret som står på fakturaen når du betaler. Les også vår artikkel om betaling av restskatt her.

Emner: Hva er restskatt, betale skattekrav, personlig økonomi, skatteetaten

Refinansiering med pant i bolig - gjort raskt og enkelt.
Refinansiering med pant i bolig fra 8,55 % Effektiv rente ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr. 2.622.146,-
Totalt: kr. 4.622.146,- Etableringsgebyr 2 - 4%, rente fastsettes individuelt.

*Renten på lån bestemmes på bakgrunn av søkers økonomiske situasjon.

Kontakt oss

Telefon: 23 20 20 23

E-post: post@aifinans.no