Høy boligverdi? Da har du mange muligheter

Sitter du på en høy boligverdi? De som er bosatt i attraktive strøk, kan ha store verdier i boligen. Disse verdiene kan gi deg mange økonomiske muligheter, både for deg som driver bedrift og for privatpersoner. I denne artikkelen skal vi se på noen av mulighetene en høy boligverdi kan gi deg.

SØK NÅ

Du kan bruke boligen for å skaffe deg kapital

I boligen du eier ligger det store verdier. For å få tilgang på den egenkapitalen som boligen representerer, kan du låne opp i boligen. Dette forutsetter at du har betalt ned endel på boliglånet og/eller at markedsverdien på boligen din har steget vesentlig. Med de siste årenes kraftige prisoppgang på boliger, særlig i sentrale og attraktive strøk, har mange fått en vesentlig høyere boligverdi. For å skaffe kapital er regelen at du kan låne opp i boligen inntil 85% av boligens verdi, fratrukket det eksisterende lånet. 

Et regneeksempel:

Eier du en bolig til markedsverdi på 10.000.000 og har 5.000.000 i lån på boligen, har du en ledig egenkapital som tilsvarer 3.500.000 kroner. Lånet og egenkapitalen utgjør altså totalt 85% av boligens verdi. 

En høy boligverdi kan altså potensielt frigjøre en vesentlig mengde egenkapital som du kan benytte til en rekke formål. Vi skal se på noen av disse nedenfor.

SØK NÅ

Slik kan du benytte verdien du har boligen:

Unngå konkurs

For deg som driver en bedrift, kan verdier som du har i boligen kan hjelpe deg å unngå likviditetsproblemer og i verste fall konkurs. Et lån med sikkerhet i boligen kan være det som kan redde bedriften i en likviditetsskvis. Vær imidlertid obs på risikoen ved å sette deg selv i gjeld for å redde bedriften. Dersom bedriften likevel skulle gå konkurs, vil du sitte med ansvaret for gjelden i ettertid. Å ta opp et lån med pant i egen bolig kan likevel være en god mulighet dersom du trenger å løse et midlertidig likviditetsproblem. 

Du kan dekke behovet for selskapskapital

Dersom du har behov for selskapskapital er prinsippet det samme som beskrevet over. Du kan låne opp på boligen for å skaffe kapitalen du trenger. Dette er en god mulighet for å kunne sette i gang lønnsomme prosjekter som du kan høste fruktene av i ettertid. 

Innfri skattekrav

Skattekrav må betales raskt. Dersom du ikke har pengene tilgjengelig med en gang, kan du låne opp på boligen og få saken ut av verden. Alternativet er å ta opp et kostbart forbrukslån, noe som vil gjøre skattekravet mye dyrere enn det i utgangspunktet var. Se også: Slik betaler du restskatt.

Dersom du ikke gjør opp for deg og skattekravet går til inkasso, vil dette gjøre din økonomiske situasjon svært vanskelig. Ender du opp med betalingsanmerkninger, kan din økonomiske situasjon forverres betraktelig. Da du ikke vil kunne ta opp flere lån. Du kan også få problemer med å skaffe deg andre kreditter, varer og tjenester. 

SØK NÅ

Dyr gjeld og kortsiktige lån

 • Dersom du eller bedriften din sitter med et eller flere dyre smålån og kreditter, kan det være lønnsomt å innfri disse ved å låne opp i boligen i stedet. Grunnen er at mange typer usikret gjeld har en svært høy rente. Ved i stedet å låne opp i boligen vil du få en langt lavere rente fordi banken har sikkerhet i fast eiendom. Slik kan du betraktelig redusere dine lånekostnader. 
 • Det samme gjelder om du har behov for et kortsiktig lån. Da kan du heller stille med boligen som sikkerhet og få et lån med langt bedre betingelser. 
 • Har du betalingsanmerkninger, kan du innfri det du skylder ved å låne opp i boligen og bli kvitt kravene og anmerkningene. Dette vil gjøre din økonomiske hverdag vesentlig enklere, da betalingsanmerkninger setter en rekke begrensninger. 
 • Les mer om refinansiering her

Mellomfinansiering

Mellomfinansiering er en type boliglån som tas med sikkerhet i den boligen du skal selge og skal flytte fra. Slik får du flyttet den egenkapitalen som er låst i boligen over til den nye boligen du kjøper – før den gamle boligen har blitt solgt. 

Du kan hente pensjon fra boligen din

Sitter du med en helt eller delvis nedbetalt bolig, kan boligen gi deg ekstra pensjon. Å hente ut midler fra egen bolig, passer best når du har din siste bolig. 

 • Enkelte banker tilbyr såkalte seniorlån med sikkerhet i boligen. I stedet for å betale renter og avdrag på lånet legges rentene til saldoen på lånet. Lånet på boligen vil vokse, men du får frigjort kapital til pensjon. 
 • En annen mulighet er et rammelån, som gir deg en viss ramme du kan låne opp til. Du må betale renter av beløpet du bruker, og du kan når som helst betale ekstra på rammelånet, eller ta ut penger så lenge du er under rammen. Du kan bruke et rammelån til akkurat det du vil, og sammenlignet med andre typer lån har rammelån en lav rente. 

Fordeler med å utnytte høy boligverdi som egenkapital:

 • Du kan få vesentlig lavere rente sammenlignet med andre finansieringsformer
 • Muligheter for å sette i gang lønnsomme investeringer raskt
 • Du kan skaffe midler til å innfri gjeld og refinansiere gjeld 
 • Boligens egenkapital kan brukes til å bli kvitt betalingsanmerkninger

Bakdeler ved å utnytte høy boligverdi som egenkapital:

 • Gjeld du har på boligen er din personlige gjeld. Skulle dine selskaper eller prosjekter mislykkes, sitter du igjen med det personlige ansvaret for gjelden. 

Emner: Høy boligverdi, egenkapital, konkurs, finansieringsmetoder, rammelån, refinansiering

Refinansiering med pant i bolig - gjort raskt og enkelt.
Ann. lån 2.000.000,- inkl. etabl. geb. o/25 år. Eff. rente 6,58%. Kostnad 2.009.071,-, totalt 4.009.071,-

mer finans hjelper deg søke boliglån til refinansiering av dyre lån og inkassogjeld

Kontakt oss

Telefon: 48 35 59 95

E-post: kontakt@merfinans.no

Følg oss